REISVERHAAL CURAÇAO

Kleurrijk Curaçao

Tekst Guido Derksen

Leestijd: 8 min

Sommige bestemmingen hebben alles om zeker te zijn van een ontspannen ‘bijkomvakantie’. Curaçao is zo’n bestemming. Want met 35 stranden, een verrassend onderwaterleven en een bruisende hoofdstad is het haast onmogelijk om niet tot rust te komen. Bon bini op Curaçao!

Curaçao voelt voor mij een beetje als thuiskomen, want het eiland en ik kennen elkaar al meer dan 25 jaar. Ik ben dan ook blij er – voor het eerst sinds een paar jaar – weer te zijn. Vanaf het vliegveld heeft een taxi me rechtstreeks naar Pietermaai gebracht, de buurt die het quartier latin van Willemstad wordt genoemd. Ik ben hier om een weekje bij te komen van de Nederlandse hectiek en om te zien welke ontwikkelingen hier hebben plaatsgevonden. Ik besluit eerst een drankje te drinken en vraag de barman of er veel is veranderd op het eiland. “Jazeker, het eiland heeft een upgrade gehad, maar een ding is niet veranderd: het is nog altijd even gezellig op Curaçao!” Hij lacht aanstekelijk terwijl hij een fles Blue Curaçao pakt – de echte natuurlijk, van Senior & Co uit landhuis Chobolobo – en me mijn eerste tropische cocktail sinds tijden serveert.

Kunstige muren

Vanaf mijn kleurrijke boetiekhotel Scuba Lodge & Ocean Suites is het ruim tien minuten lopen naar de Koningin Emmabrug. Deze drijvende pontonbrug aan het begin van de Sint Annabaai verbindt de stadsdelen Punda en Otrobanda sinds 1937 met elkaar; daarvóór lag er al een vergelijkbare brug uit 1888. Punda is de oudste wijk van Willemstad, ontstaan na de Hollandse verovering van Curaçao in 1634. Hier zetelt het eilandbestuur en is onder andere de Handelskade te vinden met zijn gekleurde historische huizenrij, die in elke toeristenfolder staat. Vanwege de unieke cultuurhistorische waarde van de oude binnenstad staan Punda en de aangrenzende wijken Scharloo, Pietermaai en Otrobanda op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Otrobanda – letterlijk ‘de andere kant’ – kwam vanaf de achttiende eeuw tot stand en werd later een echte volkswijk. In de laatste decennia van de vorige eeuw was Otrobanda een wijk waar toeristen wegbleven, want het gebied raakte in verval en verschillende straten werden het domein van chollers, drugverslaafden.

Pietermaai

Ik ben benieuwd hoe het er tegenwoordig voor staat in Otrobanda en loop over de Koningin Emmabrug en het Briónplein de straten en steegjes in. En kijk: Otrobanda heeft een ware metamorfose ondergaan. De chollers zijn verdwenen, monumenten zijn opgeknapt en de wijk heeft nieuwe kleur op de wangen gekregen. Letterlijk zelfs, want sinds 2018 wordt om de zes maanden het Kaya Kaya-festival gehouden, waarbij lokale kunstenaars en getalenteerde buurtbewoners grote murals op blinde muren maken. Het resultaat mag er zijn: het is een feest om door Otrobanda te wandelen en de verschillende werken te bekijken. “Het is mooi geworden hoor, wij zijn heel blij,” zegt een oude Curaçaoënaar die ontspannen over een muurtje leunt. “Ik woon al heel mijn leven in Otrobanda, maar het is hier nog nooit zo fijn geweest.” De man vertelt dat hij alweer uitkijkt naar het volgende festival, ook al duurt dat nog even. Er wordt namelijk niet alleen geschilderd tijdens Kaya Kaya, het is ook een bruisend wijkfeest met muziek, dans en lekkere hapjes – de Curaçaoënaars grijpen elke gelegenheid aan om er iets gezelligs van te maken.

Vooral tijdens zulke festivals komt de mix van Europese en Caribische flair van het eiland tot uiting, een mix die ook terugkeert in de eetcultuur. In de Antilliaanse of creoolse keuken, kushina krioyo, zijn Latijns-Amerikaanse, Afrikaanse en Europese invloeden te ontdekken. Echt creools zijn bijvoorbeeld stoofpot van geitenvlees, gestoofde kadushi-cactus, bakbanaan met funchi (een soort polenta van maismeel) en pan bati, platgeslagen maïsbrood. Nadat ik ben neergestreken op een terras aan de rand van Otrobanda en een ijskoud biertje heb besteld, kies ik voor een Antilliaans gerecht met een Hollandse twist dat nergens anders in het Caribisch gebied te krijgen is: keshi yena. Het is een jong Edammer kaasje uit de oven, gevuld met rundergehakt, bakbanaan of kip met groenten. Machtig, maar heel erg lekker.

Naar Curaçao

Vluchtduur 9 uur en 45 minuten.

ZOEK UW TICKET

Een complete vakantie met KLM Holidays

ZOEK UW PAKKETREIS

Het is een feest om door Otrobanda te wandelen en de werken te bekijken

Vliegend tapijt

De dag na mijn culturele wandeling door Otrobanda rijd ik vanaf de stad naar het zuidoosten van het eiland om de zee in te gaan. Een bezoek aan het eiland is voor mij namelijk niet compleet zonder onderwateravontuur. Curaçao heeft prachtige duik- en snorkellocaties, deels vanaf de kant te bereiken, zoals Playa Kalki, Playa Porto Mari, Tugboat, Director’s Bay en Klein Curaçao. Tien jaar geleden mocht ik een keer mee met de duikboot van Substation Curaçao, een kleine onderzeeër voor wetenschappelijk onderzoek die driehonderd meter diep kan duiken. We zakten destijds af langs het rif naast het Sea Aquarium, een unieke belevenis die me tot meer dan 150 meter onder het wateroppervlakte bracht. Het is een diepte waarop de waterdruk oploopt tot een ondragelijke zestien bar, maar de onderzeeër is er gelukkig op berekend

Men heeft er al verschillende nieuwe vissoorten mee ontdekt. Vandaag geen diepzee-onderzoek voor mij, ik verken de rifdrempel van Bapor Kibra gewoon met duikbril en zwemvliezen. Onder water is het genieten van de papegaaivissen, tandbaarzen, keizersvissen, wuivende zeewaaiers, de orgelpijpkoralen, bekersponzen en nog meer. Op een gegeven moment schuift er iets groots op ongeveer twee meter afstand onder me door. Het lijkt wel een gespikkeld vliegend tapijt. Ongelofelijk, als ik beter kijk, zie ik dat het een enorme adelaarsrog is! Ook dat is Curaçao: het eiland heeft niet alleen boven, maar ook onder water veel bijzondere bewoners.

Bijna een uur lang drijf ik
tussen zo’n twaalf zeeschildpadden

Goedmoedige zeedieren

Na mijn ontmoeting met de rog staan er een paar dagen wandelen in Willemstad en een hernieuwde kennismaking met het Christoffelpark en Band’abou (het noordwesten van het eiland) op het programma. De laatste dag van mijn weekje Curaçao wil ik alleen maar relaxen, want daar leent het eiland zich natuurlijk ook uitstekend voor, alleen al vanwege het perfecte klimaat. Lichaam en geest kunnen er volledig bijkomen van het drukke West-Europese bestaan. Bijvoorbeeld in het holistische wellnesscentrum The Space Curaçao in Otrobanda, waar gasten terecht kunnen voor massages, yoga- en meditatielessen, bioresonantietherapie, ozonbehandelingen en een hele reeks andere ontspanningsactiviteiten. Ik pak het wat traditioneler aan en kies voor een van de 35 stranden die Curaçao rijk is. Het wordt Playa Grandi bij Westpunt, dat ook wel als Playa Piskado door het leven gaat. Het kleine vissersstrand is de uitvalsbasis voor een handvol lokale vissers die met hun bootjes de zee opgaan om verse vis binnen te halen.

Als ik ’s middags aankom zijn ze op de steiger net bezig met het schoonmaken van de dagvangst. Als ze de visresten in het heldere, ondiepe water gooien, zie ik opeens twee zeeschildpadden zwemmen. Verderop volgt er nog een, en nog een. En nóg meer. In totaal tel ik er maar liefst twaalf. Ze komen op de visresten af, een lekker maaltje voor de goedmoedige zeedieren. “De schildpadden komen al jaren elke dag,” antwoordt een van de vissers als ik hem ernaar vraag. “Tegenwoordig komen er steeds meer toeristen op af. Het is een attractie geworden.” Er zijn inderdaad een paar snorkelaars rond de steiger te zien. Zelf zet ik ook mijn duikbril op en ga te water. Bijna een uur lang drijf ik tussen de zeeschildpadden en bekijk hoe ze zich tegoed doen aan de visresten. Uiteindelijk zwemmen ze traag weg in de richting van de open zee. Toch nog een onderwateravontuur op mijn laatste dag op Curaçao, maar wel een avontuur dat uitstekend past bij mijn voornemen om volledig tot rust te komen.

Fort Nassau

ETEN & DRINKEN

Fort Nassau Restaurant

Een van de beste restaurants van Willemstad is gevestigd in het monumentale Fort Nassau, hoog boven de baai het Schottegat. Prachtig uitzicht en twinkelende lichtjes gegarandeerd.
fortnassau.com

Landhuis Brakkeput Mei Mei

In dit koloniale landhuis bij het Spaanse Water komen gasten vooral om te genieten van de gerechten van de houtskool grill in de unieke, tropische sfeer. Elke donderdag is het kreeftenavond.
brakkeputmeimei.com

Plasa Bieu

Een Antilliaanse belevenis: lunchen in de oude markthal van Punda, de Plasa Bieu. Probeer authentieke gerechten als stobà di kabritu, bokkel, cactussoep, funchi of tutu.
De Ruyterkade z/n, Willemstad

SLAPEN

Bohémi Resort

Slapen in een Caribische designvilla op palen, gebouwd onder architectuur bij landhuis Klein Sint Michiel: het kan bij Bohémi Resort. Vanuit de openluchtwoonkeuken zijn de flamingo’s in Saliña Sint Michiel te horen.
bohemi-resort.com

Scuba Lodge & Ocean Suites

Midden in Willemstad is dit heerlijke boetiekhotel te vinden tussen een groepje bontgekleurde monumentale panden. Het hotel heeft een duikcentrum, klein strandje en zwembad boven zee.
scubalodge.com

LionsDive Beach Resort

Dit befaamde strandhotel ligt bij Bapor Kibra en het Sea Aquarium. In het vijftigmeterbad van dit hotel legde Ranomi Kromowidjojo de basis voor haar olympische medailles.
lionsdive.com

Playa Kalki

SLAPEN

Bohémi Resort

Slapen in een Caribische designvilla op palen, gebouwd onder architectuur bij landhuis Klein Sint Michiel: het kan bij Bohémi Resort. Vanuit de openluchtwoonkeuken zijn de flamingo’s in Saliña Sint Michiel te horen.
bohemi-resort.com

Scuba Lodge & Ocean Suites

Midden in Willemstad is dit heerlijke boetiekhotel te vinden tussen een groepje bontgekleurde monumentale panden. Het hotel heeft een duikcentrum, klein strandje en zwembad boven zee.
scubalodge.com

LionsDive Beach Resort

Dit befaamde strandhotel ligt bij Bapor Kibra en het Sea Aquarium. In het vijftigmeterbad van dit hotel legde Ranomi Kromowidjojo de basis voor haar olympische medailles.
lionsdive.com

LionsDive Beach Resort

ETEN & DRINKEN

Fort Nassau Restaurant

Een van de beste restaurants van Willemstad is gevestigd in het monumentale Fort Nassau, hoog boven de baai het Schottegat. Prachtig uitzicht en twinkelende lichtjes gegarandeerd.
fortnassau.com

Landhuis Brakkeput Mei Mei

In dit koloniale landhuis bij het Spaanse Water komen gasten vooral om te genieten van de gerechten van de houtskool grill in de unieke, tropische sfeer. Elke donderdag is het kreeftenavond.
brakkeputmeimei.com

Plasa Bieu

Een Antilliaanse belevenis: lunchen in de oude markthal van Punda, de Plasa Bieu. Probeer authentieke gerechten als stobà di kabritu, bokkel, cactussoep, funchi of tutu.
De Ruyterkade z/n, Willemstad

DOEN MET KINDEREN

Naar Curaçao

Vluchtduur 9 uur en 45 minuten.

ZOEK UW TICKET

Een complete vakantie met KLM Holidays

ZOEK UW PAKKETREIS

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send